In memoriam Lud Schless

Ons bereikte het verdrietige nieuws dat op 2 juli 2020, op 89-jarige leeftijd, ons ere-lid Lud Schless overleed. Lud heeft heel veel betekend voor onze vereniging.

In 1958 was hij mede-oprichter van de Rooms Katholieke Zwem- en waterpolovereniging Nautilus, één van de twee verenigingen die later via een fusie MNC Dordrecht zouden vormen. Lud was de eerste voorzitter van Nautilus en had een echt verenigingshart. In een artikel van de Dordtenaar van januari 1964 wordt Lud gekarakteriseerd als een voorzitter “die niet alleen Nautilus organisatorisch leidt, maar ook een stimulerend voorbeeld was bij wedstrijden”. Hij werd in die tijd ook wel ‘oom Lud’ genoemd.

Naast zijn bestuurlijke inzet stond Lud ook aan de kant om zwemles te geven en deed hij mee aan de sportieve activiteiten van de vereniging. Bij het wedstrijdzwemmen blonk Lud uit met zijn snelle schoolslag, waarmee hij verschillende clubrecords bereikte. In 1962 maakte Lud deel uit van het eerste heren-waterpolo team van Nautilus. Hij was toen keeper. Zijn oude teamgenoten herinneren zich nog goed dat hij dit bijzonder verdienstelijk deed. Met zijn imposante postuur maakte hij een onpasseerbare indruk. Lud had daarentegen een zwakke borstcrawlslag. Als hij uit zijn doel moest komen deed hij dit namelijk met zijn krachtige schoolslag.  

In 1965 verliet Lud het bestuur omdat hij zijn taak als voorzitter niet meer kon combineren met zijn werk. Maar Lud bleef altijd nauw verbonden met Nautilus en later met MNC Dordrecht. Zijn betrokkenheid was enorm. Begin jaren `80 was hij de organisator van een omvangrijke loterij. De opbrengst van de loterij maakte het mogelijk in 1985/1986 de bouw van een nieuw clubhuis te realiseren, waarvan de leden jarenlang enorm veel plezier hebben gehad. In 1998 maakt Lud deel uit van de Jubileumcommissie in het kader van het 40-jarig bestaan van Nautilus. Ook toen was hij de stimulator van een grootse loterij.

Later heeft Lud zich tientallen jaren ingespannen om bij Nautilus en later MNC Dordrecht het seniorenzwemmen mogelijk te maken via het zogenaamde BOS-zwemmen. Dat deed hij nog tot zo`n twee jaar geleden. Zowel voor Nautilus als later voor MNC Dordrecht verzorgde hij ook lange tijd op zeer accurate wijze de leden- en contributieadministratie. Lud beantwoordde de vragen van leden hierover tot in detail, waarbij hij aan het einde van zijn berichten steevast een pleidooi hield om vooral actief te blijven in de zwemsport vanwege de gezonde effecten ervan. Hij haalde bovendien lange tijd de post op bij de postbus van de vereniging. 

Tot enkele jaren terug bezocht Lud trouw de ledenvergaderingen van onze vereniging. Dit, ondanks zijn beperkte gehoor. Na de vergadering dronk hij graag een Leffe bier. Lud was altijd positief gemutst en in de stemming voor een grapje.

Lud had op 20 juli graag 90 jaar willen worden. Helaas heeft hij deze wens net niet in vervulling zien gaan. Wij denken met enorm veel respect terug aan Lud en zijn hem bijzonder dankbaar voor alles wat hij voor onze vereniging heeft betekend.  

Wij wensen Ans en verdere familie heel veel sterkte.

Bestuur MNC Dordrecht.

P.S. In verband met corona-maatregelen vindt de uitvaart in besloten kring plaats.